dissabte, 29 de març del 2008

L'EVOLUCIÓ D'UN CONCEPTE!!!

Les reflexions d'avui, van dirigides a veure com en un temps, bastant curt i amb l'apronfundiment en la matèria han anat prenent forma diferents conceptes que si més no, no estaven inconnexes, si que quedaven una mica (bastant) vidus d'argumentació.

En plantejar-me per primer cop la relació entre ciència, tecnologia, societat i educació, va sposar plantejar-me moltes qüestions a nivell personal. A vegades ens deixem portal per l’espiral del progrés, sense parar-nos a reflexionar en els elements que intervenen i com interactuen entre ells. Crec, sincerament que fou un exercici positiu d’autoconeixement i que em va permetre centrar-me, no exactament en les expectatives davant l’assignatura, sinó en les meves expectatives personals davant el relacionat amb la matèria. En un primer moment, em va costar moltíssim contestar les qüestions, començar a realitzar el mapa de conceptes, fins i tot posicionar-me en alguna de les postures plantejades. Pot ser perquè mai hi havia pensat, però l’exercici crec que fou realment beneficiós.

US PRESENTO COM VA QUEDAR AQUELL ...
"PRIMER MAPA DE CONCEPTES"

(una mica "rudimentari "eh? jejeje)

A partir de la lectura de Domènech i Tirado: Ciència, tecnología i societat: nous interrogants per a la psicologia, començo observar que existeixen unes relacions molt especials entre ciència, tecnologia i societat. Començo a veure, com han estat les concepcions clàssiques i les reaccions contraposades de les diferents disciplines.
La ciència, pren tradicionalment, la tasca de produir coneixements, mentre la Tecnologia, aplica aquests coneixements mitjançant instruments. No obstant, els autors, plantegen exemples de com l’ordre no ha de ser sempre d’aquesta manera i com el procés pot ésser fins i tot invers.
Començo a conéixer postures, corrents, a veure com els autors volen representar i demostrar els nexes d’unió existents entre la ciència, la tecnologia i la societat i com s’ha de contemplar com un tot que es complementa més que com tres aspectes diferenciats de la mateixa realitat,...

I SORGEIX EL SEGÜENT:
(A banda d'això més polidet- ja començava a fer els meus "pinets" amb el c-map tools. Per Cert, una "pasada de programa" us ho recomamo a tots. Tant per utilitzar com educadors com per utilitzar com estudiants)

Començant a canviar conceptes. Introducció del concepte Tecnologia Educativa.


Comencem a vançar en l'estudi del mòdul, en el debat, a "llegir una mica més del tema" i,fent un recorregut per la història de la Tecnologia Educativa podem constatar que la seva conceptualització ha sofert bastants canvis al llarg del temps, conseqüència de l’evolució de la nostra societat (que viu una etapa de ràpid desenvolupament tecnològic) i dels canvis que s’han produït en les ciències que la fonamenten. Així, si bé en els seus inicis va existir una voluntat científic-positivista (al pretendre que compartís els pressupostos de la Física), un sentit artefactual, (al centrar-la en els mitjans, entesos únicament com dispositius tecnològics utilitzats amb finalitats instructives) i una clara dependència de la Psicologia de l’aprenentatge, que la van situar en una perspectiva tècnic-empírica, els canvis de paradigma en algunes de disciplines que l’havien vingut sustentant (psicologia de l’aprenentatge, teoria de la comunicació, sociologia...) li van permetre evolucionar i trobar nous enfocaments sota una perspectiva cognitiva mediacional i crítica.
DE TOT AIXÒ RESULTA EL SEGÜENT MAPA CONCEPTUAL:




En el transcurs de les darreres setmanes, he pogut observar com idees preconcebudes que tenia s’anaven ensorrant, per crear un teixit d’interrelacions entre conceptes que considerava complementaris, però mai interrelacionats, el resultat es aquest petit "joc d'imatges" que acabo de penjar. I, la reflexió a la que m'ha portat la teniu en l'article que vaig penjar justament abans que aquest.

CONTINUEM AVANÇANT!!!!!